Home » Subcapitole » Fenomenul profetic

Fenomenul profetic

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 10 other followers

Advertisements

Evreii obisnuiesc sa spuna: “mi-a pus cuvinte in gura”, aceasta expresie insemnind: “i-a spus ce sa spuna”. Astfel, cind Ioab a trimis o femeie sa-i vorbeasca imparatului David, el i-a spus: “sa-i vorbesti asa si asa”. Si Ioab i-a spus ce trebuie sa zica” (2 Sam. 14:3). David si-a dat insa seama ca in spatele cuvintelor femeii era intelepciunea lui Ioab si a facut-o sa recunoasca: “Oare mina lui Ioab nu este ea cu tine in toata treaba aceasta? Si femeia a raspuns: “Viu este sufletul tau, imparate, domnul meu. In adevar, robul tau Ioab mi-a poruncit, si a pus in gura roabei tale toate aceste cuvinte” (2 Sam. 14:19).

Dumnezeu l-a pregatit pe Isaia pentru a-l face purtatorul Sau de cuvint. El a trimis un serafim cu un carbune luat din foc, zicind: “Iata, atingindu-se carbunele acesta de buzele tale, nelegiuirea ta este indepartata si pacatul tau este ispasit”. Am auzit glasul Domnului, intrebind: “Pe cine sa trimit, si cine va merge pentru Noi?” Eu am raspuns: “Iata-ma, trimite-ma!”. El a zis atunci: “Du-te si spune poporului acestuia…” (Isaia 6:7-9). Cind a fost trimis de Dumnezeu ca sa profeteasca, Ieremia s-a impotrivit spunind ca nu stie sa vorbeasca. Atunci, “Si-a intins mina, si mi-a atins gura. Si Domnul mi-a zis: “Iata, pun cuvintele Mele in gura ta…” (Ier. 1:9).

Intr-un pasaj similar, Dumnezeu i-a spus si lui Isaia:

“Eu pun cuvintele Mele in gura ta,
si te acopar cu umbra miinii Mele, …” (Isaia 51:16).

Iar lui Ezechiel i-a zis: “Fiul omului, du-te la casa lui Israel, si spune-le cuvintele Mele!” (Ezec. 3:4). Au fost si timpuri in care Dumnezeu i-a inchis gura lui Ezechiel, ca sa nu poata vorbi oamenilor; “Dar cind iti voi vorbi, iti voi deschide gura, ca sa le spui: “Asa vorbeste Domnul, …” (Ezec. 3:27).
Pentateucul indica foarte clar ca Dumnezeu l-a ales pe Moise ca purtator de cuvint al Sau catre Israel: “Iata ca te fac Dumnezeu pentru Faraon; si fratele tau Aaron va fi proorocul tau” (Exod 7:1). Aceasta stare de lucruri este explicata in alt text in felul urmator: “Tu ii vei vorbi, si vei pune cuvintele in gura lui; si Eu voi fi cu gura ta si cu gura lui; si va voi invata ce veti avea de facut” (Exod 4:15).

In toate aceste exemple se vede clar ca proorocii au fost crainicii lui Dumnezeu; ei nu si-au luat cu de la sine putere aceasta vocatie, ci au fost pusi de o parte de Dumnezeu si chemati in mod special, uneori chiar impotriva vointei lor naturale. Profetul veritabil era un om care a primit un mesaj de la Dumnezeu si a fost insarcinat sa-l transmita oamenilor. “Dar proorocul care va avea indrazneala sa spuna in Numele Meu un cuvint pe care nu-i voi porunci sa-l spuna, sau care va vorbi in numele altor dumnezei, proorocul acela sa fie pedepsit cu moartea” (Deut. 18:20). Acelasi protest impotriva profetilor mincinosi il gasim si in cartea lui Ieremia:

“Am auzit ce spun proorocii, care proorocesc minciuni in Numele Meu, zicind: “Am avut un vis! Am visat un vis!”  Pina cind vor proorocii acestia sa prooroceasca minciuni, sa prooroceasca inselatoriile inimii lor? Cred ei oare ca pot face pe poporul Meu sa uite Numele Meu prin visurile pe care le istoriseste fiecare din ei aproapelui sau, cum Mi-au uitat parintii lor Numele din pricina lui Baal? Proorocul, care a avut un vis, sa istoriseasca visul acesta, si cine a auzit Cuvintul Meu, sa spuna intocmai Cuvintul Meu!” (Ierem. 23:25- 28).

Cind Domnul S-a apropiat de profetii Sai si i-a imputernicit sa-I poarte mesajul, experienta lor este descrisa adeseori in Scriptura ca si cum mina lui Dumnezeu ar fi fost asezata asupra lor. Iata de exemplu ce este scris despre profetul Elisei: “Si pe cind cinta cintaretul din arfa, mina Domnului a fost peste Elisei” (2 Imp. 3:15). Iar despre Ezechiel gasim scris: “Cuvintul Domnului a vorbit lui Ezechiel, preotul, … si acolo a venit mina Domnului peste el” (Ezec. 1:3). Si iarasi: “Cind m-a rapit Duhul si m-a luat, … si mina Domnului apasa tare peste mine” (Ezec. 3:14). Ezechiel ne povesteste cum a primit un vizitator de la Ierusalim:

“Dar mina Domnului venise peste mine seara, inainte de venirea fugarului la mine, si Domnul imi deschisese gura pina a venit el la mine dimineata. … Atunci Cuvintul Domnului mi-a vorbit astfel: …” (Ezec. 33: 22, 23).

Este evident ca Ezechiel combina expresia “mina Domnului” cu expresia “vedenii dumnezeiesti” (Ezec. 40:1, 2).

Profetii Vechiului Testament au marturisit adeseori ca au experimentat anumite vedenii atunci cind au fost chemati de Dumnezeu in slujba. Isaia spune:
“Ci pentru ca Domnul a turnat peste voi un duh de adormire; v-a inchis ochii, proorocilor, si v-a acoperit capetele, vazatorilor” (Isaia 29:10).

In anumite cazuri, profetii apar ca unii care au vazut mesajul dat lor spre vestire: “Proorocie impotriva Babilonului, descoperita lui Isaia, …” (Isaia 13:1). “Cuvintele lui Amos, … vedeniile pe care le-a avut el, …” (Amos 1:1).

Vechiul Testament mai spune si ca duhul s-a pogorit asupra celor trimisi sa vesteasca: “Duhul Domnului va veni peste tine, vei prooroci cu ei, si vei fi prefacut intr-alt om” (1 Sam. 10:6), i-a zis Samuel lui Saul. “Cind au ajuns la Ghibea, iata ca i-a iesit inainte o ceata de prooroci. Duhul lui Dumnezeu a venit peste el, si el a proorocit in mijlocul lor” (1 Sam. 10:10).Cind Domnul va turna Duhul Sau peste orice faptura, rezultatul general va fi faptul ca toti vor profeti (Ioel  2:28).
De fapt, din pricina ca profetii si-au primit mesajul prin intermediul Duhului, ei au mai fost numiti si oameni “insuflati” :

“Israel va vedea singur daca proorocul este nebun,
sau daca omul insuflat aiureaza” (Osea 9:7).
Era de la sine inteles ca atita timp cit Mesia avea sa fie un prooroc al Domnului, activitatea Lui trebuia sa fie legata de o manifestare a Duhului, Isaia spune: “Am pus Duhul Meu peste El; El va vesti neamurilor judecata” (Isaia 42:1).

Mica marturiseste despre sine:
“Dar eu sint plin de putere,
plin de Duhul Domnului,
sint plin de cunostinta dreptatii si de vlaga,
ca sa fac cunoscut lui Iacov nelegiuirea lui,
si lui Israel pacatul lui” (Mica 3:8).

In ceea ce-i priveste pe profetii mincinosi, Domnul spune:
“Eu n-am trimis pe proorocii acestia,
si totusi ei au alergat;
nu le-am vorbit,
si totusi au proorocit” (Ier. 23:21).

“Proorocii lor proorocesc minciuni in Numele Meu; Eu nu i-am trimis, nu le-am dat porunca, si nu le-am vorbit; ci ei va proorocesc niste vedenii mincinoase, proorociri deserte, inselatorii si inchipuiri scoase din inima lor” (Ier. 14:14).

Spuna criticii rationalisti si necredinciosi ce vor vrea, Cuvintul lui Dumnezeu ne spune ca proorocii biblici veritabili n-au fost oameni care sa vorbeasca de capul lor, ci si-au primit mesajul din partea unui Dumnezeu viu care exista. Acesta este adevarul si aceasta este si marturia clara pe care o face apostolul Petru despre viata si activitatea profetilor si despre sursa de inspiratie a Scripturilor:

“Si avem cuvintul proorociei facut si mai tare; la care bine faceti ca luati aminte, ca la o lumina care straluceste intr-un loc intunecos, pina se va crapa de ziua si va rasari luceafarul de dimineata in inimile voastre. Fiindca mai intii de toate, sa stiti ca nici o proorocie din Scriptura nu se tilcuieste singura. Caci nici o proorocie n-a fost adusa prin voia omului; ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, minati de Duhul Sfint” (2 Petru 1:19-21).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: